Alles wat Aandacht Krijgt

Give a little attention.jpg

De cappuccino was redelijk. De customer service was…minder.

Gisteren gingen ik en Maarten Caspari naar een restaurant in Bergen voor een kopje koffie. Na een uur werd het een beetje druk en we moesten gaan, dus gingen we naar de kassa om af te rekenen. We zochten de serveerster. Na een beetje zoeken, vonden we haar… in de hoek...zittend…met een wijntje…samen met de kok! En de andere serveersters ook! Zij keek ons aan en keek toen weer naar haar wijntje en haar smart phone.

Meneer Caspari en ik zijn hier in Nederland buitenlanders. En we weten dat in Nederland mensen recht hebben op hun pauze. Dit vinden wij ook een goed idee. Goed gedaan hoor Nederland. Maar, mevrouw serveerster, wij wilden je ons geld geven! Na een tijdje verscheen een andere serveerster, van een donkere hoek met wat drinken op een dienblad (zij was blijkbaar wel aan het werk). Zij liep ons voorbij zonder iets te zeggen of zelfs ons bestaan te erkennen en bracht de drinken naar de bestemde tafel. Toen ging ze de bestelling van nog een andere groep mensen opnemen. En de rest van de serveersters bleven hun wijntje drinken… om 16u s’ middags.

Deze twee knappe kerels en ons geld kregen geen aandacht, hoe lang we daar ook op gingen wachten. Uiteindelijk legde we wat geld op de kassa en zijn toen weggegaan.

Alles wat aandacht krijgt voelt gezien en gewaardeerd. Iets zo simpel als iemand in de ogen kijken en “goedemorgen” zeggen, communiceert veel meer dan alleen “goedemorgen”. Hierdoor nodig je mensen uit om uit hun isolatie te stappen, ook al is het maar voor een moment. Hierdoor zeg je, “Je bent gezien. Je bent niet alleen.”

“Nathanaël zei tegen Hem: Vanwaar kent U mij? Jezus antwoordde en zei tegen hem: Voordat Filippus u riep, toen u onder de vijgenboom was, zag Ik u. Nathanaël antwoordde en zei tegen Hem: Rabbi, U bent de Zoon van God, U bent de Koning van Israël.” (Johannes 1:49-50)

Ik heb me vaak afgevraagd, waarom dit zo bijzonder was voor Nathanaël? Was hij onder die vijgenboom aan het bidden en Jezus zijn opmerking liet hem weten dat God zijn gebed had gehoord? Misschien zullen we nooit weten wat daar precies gebeurde. Maar één ding weet ik zeker: wat Nathanaël ook deed of zei, Jezus liet hem weten, “Ik zie u.”

Rond de tafel tijdens avondeten, voor de deur bij de zondagmiddag samenkomst of in een restaurant in Bergen, toon aandacht voor de mensen om je heen en zie hoe je met een kleine moeite een groot impact kunt hebben.

- Chris Green

Chris Green